İngiltere'de botanik sanatçısı, Kur'an-ı Kerim'de atıfta bulunulan bitki ve meyvelerin resmini çizdi
Abu Dabi'deki Şeyh Zayid Camisi'ne yaptığı ziyaretten ilham alan sanatçı Sue Wickison, cami avlusundaki çiçek desenlerinin ilgisini çekmesiyle Kur'an-ı Kerim'de adı geçen bitkilere merak duymaya başladığını anlattı
ZUHAL DEMİRCİ - İngiltere'de botanik sanatçısı Sue Wickison, botanikçi Dr. Shahina Ghazanfar'la yaklaşık 6 yıl boyunca Kur'an-ı Kerim'de atıfta bulunulan 25 bitki ve meyveyi araştırıp mikroskop altında inceledikten sonra detaylı çizimlerini yaptı.
Sanatçı Wickison ile bilim insanı Dr. Shahina Ghazanfar'ın ortaklaşa yürüttüğü projeyle, "Kur'an'ın Bitkileri" adlı sergi, İngiltere Kraliyet Botanik Bahçeleri'ndeki (Kew Gardens) Shirley Sherwood Botanik Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.
Dünyada bu konseptte ilk olan sergide Kur'an-ı Kerim'de atıfta bulunulan çöl bitkileri, zeytin, sarımsak, nar, hurma ve kına gibi 25 bitki ve meyvenin resimleri yer alıyor.
Çeşitli bitki türlerinin kültürel, tarımsal ve botanik önemini ön plana çıkaran sergi, ziyaretçilerin bitkilerle farklı şekillerde ilişkiler kurmasına, kültürel bağlamlarının yanı sıra modern tıptaki, bahçelerdeki ve besin kaynağı olarak özelliklerini keşfetmelerine olanak tanıyor.
- "Camiyi ilk ziyaret ettiğimde yerdeki küçük desenlerden ilham aldım"
Yeni Zelanda'da yaşayan botanik sanatçısı Sue Wickison, Londra'daki "Kur'an'ın Bitkileri" sergisine ilişkin AA muhabirine, yaklaşık 6 yıl boyunca Kur'an-ı Kerim'de adı geçen birçok bitkiyi araştırdığını, mikroskop altında detaylı inceledikten sonra bu bitkileri tablolarına aktardığını anlattı.
Wickison, "Bu koleksiyonda birkaç yıl önce Abu Dabi'deki Şeyh Zayid Camisi'ne yaptığım ziyaretten ilham aldım. Camiyi ilk ziyaret ettiğimde yerdeki küçük desenlerden ilham aldım. Bina ve sütunlar inanılmazdı ama bu kadar güzel olan geometrik şekilleri değil de avludaki çiçek desenlerini görmek daha sıra dışıydı ve ben de camide gördüğüm bitkileri sordum. İşte bu, Kur'an-ı Kerim'deki bitkilere olan ilgimi başlatan katalizördü." dedi.
Cami ziyareti sonrası Kur'an-ı Kerim'deki meyve ve bitkileri inceleyerek çizimlerini yapmaya karar verdiğini belirten Wickison, botanikçi Dr. Shahina Ghazanfar ile tanışmasının ardından becerilerini ve bilgi birikimlerini birleştirdiklerini anlattı.
- "Orta Doğu ülkelerine yaptığım seyahatlerin birinde ilk kez taze hurma tattım"
Sue Wickison, çizimlerinden birinde hurmaya yer verdiğini ve sergide en beğendiği eserlerinin başında hurma çiziminin geldiğine dikkati çekerek, ilk kez Orta Doğu ülkelerine yaptığı seyahatlerin birinde taze hurma yediğini dile getirdi.
Wickison, "Daha önce hiç taze hurma tatmamıştım. İlk kez taze hurmanın tadına bakmak tek kelimeyle muhteşemdi. Orta Doğu'da insanların hurmayı beğenmesi çok olağan ama ben ilk kez çizimden günler önce onları yemeye başlamıştım." diye konuştu.
Projeye ilk başladığında Yeni Zelanda'daki Müslüman Kadınlar Derneği ile temasa geçtiğini söyleyen sanatçı Wickison, "Çünkü (botanikçi) Shahina Müslüman ve ben ise Müslüman değilim. Ben de 'Proje üzerinde çalışmamam için bir sebep var mı?' diye sordum. Onlar da 'Hayır, hiç sorun değil.' yanıtını verdiler ve böylelikle ben ve Shahina arasında işbirliği oluştu." dedi.
Sanatçı Wickison ile işbirliği yapan Pakistan asıllı botanikçi Ghazanfar da uzmanlık alanının temel olarak Orta Doğu'daki bitkiler olduğunu vurgulayarak, üniversitede ders verdiği dönemde Kur'an-ı Kerim'de yer alan bitkiler üzerine kitap yazmaya başladığını anlattı.
Ghazanfar, sanatçı Wickison ile tanıştığında Kur'an-ı Kerim'deki bitkilere ilişkin kitap yazdığını ve kendisine bu bitkileri çizmesi önerisinde bulunduğunu, Wickison'ın da bunu kabul etmesiyle işbirliklerinin başladığını söyledi.
- Sergi, 1 Nisan-17 Eylül'de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak
İngiltere Kraliyet Botanik Bahçeleri'ndeki "Kur'an'ın Bitkileri" sergisiyle eş zamanlı olarak Pakistan asıllı sanatçı Anila Quayyum Agha'nın "Tüm Çiçekler Benim İçin" isimli sergisi de açıldı.
Sergide yer alan lazerle kesilmiş ve tavandan sarkıtılan çelik bir küp olan enstalasyon, İslam sanatı ve mimarisinde kullanılan desenlerden oluşuyor.
İki kadın sanatçının eş zamanlı düzenlediği sergi, 1 Nisan-17 Eylül'de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
AA